Reisu-l-ulema: Moraju se poštovati zakone ove države

Moraju se poštovati zakoni ove zemlje, svako ih mora poštovati i država kada vrši akt prisile kao i oni koji bi aktom sile ili nasilja provodili neke svoje hirove u ovoj zemlji.

reisu l ulema kavazovic 2

Zakon se mora poštovati i ja smatram da država treba i mora raditi svoj posao prema zakonima i pravilima, izjavio je u Banjaluci reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Komentarišući akciju hapšenja osoba povezanih s terorizmom u Sarajevu, Kavazović je rekao da nije informisan dovoljno o akciji, da ne zna šta je pozadina te da vjeruje da će nadležni koji su to učinili izaći s argumentima što ih je na to navelo.

Tokom posjete Banja Luci Kavazović je razgovarao s imamima za koje je rekao da s obzirom da žive s narodom, osjećaju taj život.

"Problema ima, svakoraznih, od socijalnih do uskraćivanja određenih nacionalnih prava. Nadam se ipak da kako vrijeme protiče da svi mi uviđamo da ipak moramo jedni drugima garantovati prava i jedni druge poštovati i nastojati da jedni drugima damo ono što im pripada, a Bošnjacima ovdje svakako pripada više poštovanja i uvažavanja njihovih nacionalnih prava", kazao je Kavazović.

Govoreći o pravima povratnika, te domicilnog stanovništva koje je manjina na određenom području, Kavazović je objasnio da je to problem na prostoru cijele BiH.

"Problem je očito i s Bošnjacima tamo gdje su manjina i s Hrvatima, tamo gdje su oni manjina, vjerovatno i sa Srbima tamo gdje su oni manjina. Smatram da svi trebamo ponovo sagledati ukupno stanje bosanskog stanovništva, bez obzira da li to bili muslimani, pravoslavci, katolici, Srbi, Bošnjaci, Hrvati, mi imamo jedan život, svi živimo jedan život, taj život ne može biti podijeljen na ove etničke osnove, svako od nas je individua, ima svoje ime i prezime, ima svoj život. Kolektivitet je nešto što je nametnuto, nešto što mi ne biramo, ali imamo individualan život i mislim da se tom životu trebamo okrenuti, odnosno trebamo ispred sebe staviti čovjeka, njegova prava sagledati i dati mu ona prava koja mu pripadaju kao, kako mi naučavamo, ipak najvažnijem biću koje je dragi Bog stvorio na ovoj zemlji", rekao je on.

Za pitanje povrata vakufske imovine istakao je da je to i državno pitanje i pitanje pristupa Evropskoj uniji.

"Država će morati jednom da riješi taj problem, nije to pitanje samo Banja Luke. Naravno svaka lokalna zajednica može učiniti više i očekujemo to od njih, ali ukoliko BiH želi pritup EU, ona će pitanje oduzete imovine, nepravedno, svedno da li se radilo o imovini vjerskih zajednica, privatnih osoba, morati to pitanje rješavati, jer je to civilizacijska norma koju ne može zaobiči ova država i mi se nadamo da će uskoro to pitanje doći kao pitanje koje će se rješavati", dodao je Kavazović.

(AA)