Reisu-l-ulema u Pečuhu: Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani

  • Sarajevo 29. april 2016. (MINA) - U okviru dvodnevne službene posjete Mađarskoj danas se reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovića  sastao sa čelnim ljudima mađarskog grada Pečuha, gradonačelnikom gosp. Zsolt Pava, te potom sa predsjednikom Skupštine Baranjske županije gosp. Csaba Nagyem. Nakon ovih posjeta reisu-l-ulema Kavazović održao je predavanje na Univerzitetu u Pečuhu, Mađarska. Delegaciju Islamske zajednice koju još čine prof. Hilmo Neimarlija, Razim-ef. Čolić i Muhamed Fazlović prije predavanja primio je rektor Univerziteta u Pečuhu Dr. Jozsef Bodis. On je gostima iz Bosne predstavio ovaj uspješni međunarodni univerzitet u okviru kojeg djeluje deset fakulteta, te studira 20 hiljada studenata od kojih je 2965 stranih iz 54 zemlje svijeta. Reisu-l-ulema se zahvalio rektoru na prijemu, te izrazio nadu da će uskoro uz podršku vlade Mađarske studenti iz Bosne i Hercegovine moći studirati na Univerzitetu u Pečuhu.

29 04 2016 01 reis pecuh

U svom predavanju reisu-l-ulema je govorio o jedinstvenoj  organizaciji muslimana Bošnjaka koji kroz Islamsku zajednicu kao "ummet u malom"  imaju iskustvo čuvanja vjerskog autoriteta i njegove autentične utemeljenosti u islamskoj tradiciji i praksi. "Po tom spoju tradicije i demokratskih procedura Islamska zajednica slovi kao najbolje organizirana vjerska zajednica pogotovu kada je Evropa u pitanju, predstavljajući kroz svoje institucije i procedure volju i svijest pripadnika islama," kazao je između ostalog u svome izlaganju.

"Smatram da je Evropa prostor i zajednički dom za sve nas bilo da smo muslimani ili kršćani. Mi pamtimo i kršćani i muslimani teške trenutke iz naše povijesti, ali želim vas podsjetiti da ja dolazim iz naroda koji je na kraju 20. stoljeća doživio genocid u svojoj zemlji od svojih komišija kršćana. Stoga, želim pozvati na dijalog i razumijevanje među muslimanima i kršćanima u Evropi." - poručio je reisu-l-ulema. "Pripadnici islama u Bosni - Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani, spremni su da uče i vjeruju da i drugi od njih trebaju učiti," zaključio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predavanje na Univerzitetu u Pečuhu.